Približuje se noč čarovnic, ki ga predvsem v angleško govorečem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. Noč čarovnic izvira iz keltskega sveta in je poganski praznik. Stari Kelti so 1. novembra praznovali novo leto, obeležili so konec poletja in žetve. Verjetno so prav zaradi temačnosti, mrkosti in neprijaznosti zimskega časa praznik povezovali s smrtjo in nadnaravnimi močmi.

Po starem rimskem verovanju je črni bog lova Samain prevzel oblast nad svetom, ubil boga Sonca in odpeljal boginjo vegetacije v podzemlje do prihodnje pomladi. Verovali so tudi, da mrtvi poslednjič pridejo na njihov svet, zato so jim na pragih svojih hiš nastavljali hrano, v izdolbene repe, pese ali krompir pa so vstavili gorečo svečo, da bi tako pregnali grešne duše. Buča je za izrezovanje postala popularna šele v 16. stoletju v Ameriki, kasneje pa po celem svetu. Danes predstavlja izrezana buča glavni simbol praznika.

1. Ag letos organizira tekmovanje za Naj bučo. Vabimo vse razrede, da pustijo domišljiji prosto pot, izdolbejo bučo in jo v torek med glavnim odmorom razstavijo v avli šole. Komisija bo izbrala najlepšo, najustvarjalnejšo in zmagovalni razred tudi nagradila.

(Visited 226 times, 1 visits today)