Moj pogled na karanteno

V  času, ko na nas preži korona virus, se veliko ljudi sooča s težavami, ki jih prinaša življenje v izolaciji. Medtem ko so mediji preplavljeni z negativnimi novicami in zgodbami, sem poskušal v dani situaciji najti tudi pozitivne stvari.

Držim se navodil in pravil, ki jih je izdala vlada RS, saj želim, da se situacija hitro izboljša in da se končajo izredne razmere.  Kot vsaka oseba v izolaciji tudi jaz pogrešam druženje s prijatelji in širšo družino. Zelo si želim, da bi se lahko odpeljal do mestnega centra ter se pogovarjal s prijatelji, hkrati pa užival ob dobri kavi in na toplem spomladanskem soncu. A žal to ni mogoče. A, vsaj zame, karantena ni tako grozna. Resnično ne maram zgodnjega vstajanja za šolo. Sedaj imam možnost, da vstanem kasneje. Posledica tega je pozitivna – imam več volje do šolskega dela. To se odraža tudi v višji koncentraciji in večji produktivnosti. Imam tudi več časa zase. Opazil sem, da sem veliko bolj sproščen in naredim več. Ocenjevanje znanja in šola povzročata precejšen stres in zato lahko včasih pozabimo nase in na ljubezen do samega sebe. Opazil sem, da sem v času »korona virusa« tudi bolj ustvarjalen, kot če bi hodil v šolo. Je pa res, da si dan planiram, imam urnik: zbudim se okoli 8. ali 9. ure zjutraj, pojem zajtrk ter pričnem s šolskimi obveznostmi, normalno končam do kosila in v popoldanskem času ustvarjam, gledam tv, berem, pečem … Zamotim se, da se ne dolgočasim.  Tudi jem bolj zdravo, saj imam več časa za pripravo obrokov. Vsak dan grem na sprehod s psom, da se nadiham svežega zraka, in telovadim ob večerih.

Mislim, da nas dane okoliščine lahko naučijo pomembne lekcije in nas podučijo o tem, kako privilegirani smo v normalnem tempu življenja. V času karantene, ko čas preživljamo doma, se posvetimo najpomembnejši osebi na svetu – samemu sebi, namesto da smo godrnjavi in nejevoljni. Jejmo zdravo hrano, gibajmo se, kolikor se da, počnimo stvari, ki nas osrečujejo, poiščimo si nov hobi, ustvarjajmo, naučimo se česa novega, pojmo in plešimo, s prijatelji se povežimo preko socialnih omrežij in bodimo srečni, ob tem pa poskrbimo za svoje zdravje in zdravje bližnjih ter ostanimo zdravi.  

Tim Pongrac

(Visited 115 times, 1 visits today)