2. in 4. decembra 2019 so nas obiskali devetošolci okoliških osnovni šol. Dijaki, ki so se udeležili izmenjave na Poljskem v okviru projekta Erasmus+ »Kritično do alternativnih dejstev«, so predstavili projekt in aktivnosti, ki so potekale na Poljskem. Izpostavili so zgodovinske dogodke, ki so pomembno zaznamovali državo gostiteljico in vpliv, ki ga sta ga imeli politična propaganda in manipulacija na usodo ljudi.

  

Pomembno vlogo pri vplivu na ravnanje ljudi so imeli propagandni plakati. Ema, Ivana, Luka in Oliver so delavnico začeli z njim najljubšim, ki so ga spoznali v Schindlerjevi tovarni v Krakowu:

Teme so še kako aktualna danes.

Družbeno angažirani plakati, ki jih srečujemo danes, pa lahko na nas vplivajo pozitivno. Lahko nas spodbudijo k razmišljanju o perečih problemih, o odnosih in zdravemu načinu življenja.

Osnovnošolci so zato tekmovali v prepoznavanju tem, ki jih obravnavajo nagrajeni družbeno angažirani plakati, ki smo jih lahko srečevali na javnih mestih:

      

Vsaka skupina osnovnošolcev je izbrala svoj najljubši plakat. Predstavili so temo, o njej diskutirali in razmišljali, kako naje vplivajo reklame in ali se jim zdi, da hitro podležejo manipulaciji.

V sklepnem delu delavnice so osnovnošolci tekmovali še v kvizu. Dijaki so pripravili Kahoot kviz, s katerim so učenci na zabaven način pokazali, kaj so se naučili o projektu in vsebinah projekta.

 

(Visited 110 times, 1 visits today)