[button link=”https://gimnazija-ruse.si/galerija/solsko-leto-201819/?album=3&gallery=59″ size=”large” icon=”camera”]CELOTNA FOTOGALERIJA[/button]

 

MEDNARODNA IZMENJAVA –  GIMNAZIJA IN SREDNJA KEMIJSKA ŠOLE RUŠE, III. GIMNAZIJA MARIBOR IN  II. LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE GLIWICE NA POLJSKEM

Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše skupaj s III. Gimnazijo Maribor sodeluje v projektu mednarodne izmenjave z II. Liceum Ogólnokształcące iz Gliwic na Poljskem. V drugem delu projekta smo od 17. 3. 2019 do 24. 3. 2019  gostili poljske dijake in z njimi preživeli teden, poln doživetij, novih spoznanj in veselega druženja.

 

V projektu sodelujejo vodja projekta na naši šoli profesorica Ema Ramot in dijaki 3.a gimnazija Ana Goričan, Nina Bezjak in Rok Podlesnik. Skupaj z dijaki 3.a gimnazija in 1. a gimnazija, ki sodelujejo v projektu »Krepitev kompetence podjetnosti in spodbujanje prožnega prehajanja med izobraževanjem in okoljem v gimnazijah«, so dijaki svojim vrstnikom iz Gliwic in Maribora predstavili Slovenijo. Izvedli so delavnice, v katerih so dijaki spoznavali film, glasbo, borilne veščine, hip hop in tehnike risanja. Ob dejavnostih v delavnicah so spoznavali kulturne raznolikosti in utrjevali znanje jezikov. Dijaki so spoznali Ruše in nagovorili domačine, in naključje je hotelo, da so v majhnih Rušah naleteli na mladeniča poljskih korenin. V delavnicah so ob slikovnih in video iztočnicah razvijali kritično mišljenje in spoznavali tudi sebe, soočili so svoje poglede na življenje in priložnosti mladih v Evropi danes. Druženje smo nadaljevali ob športnih aktivnostih v telovadnici, kjer so se dijaki pomerili v odbojki, uživali na trampolinu in ob igranju badmintona.

V Mariboru so dijaki spoznavali mesto Maribor in zgodovino mesta v času 2. svetovne vojne. Po ogledu muzeja NOB so sodelovali v delavnici o strpnosti in se seznanili s posledicami predsodkov, ki izvirajo iz negativnih kulturnih stereotipov. Na III. Gimnazijo so spoznavali folkloro in ljudske plese, spoznavali so osnove igre in improvizacije.

Našim vrstnikom s Poljske smo pokazali našo prestolnico. Na ljubljanskem gradu smo ob reševanju bolj ali manj zapletenih nalog poskušali rešiti ujetega zmaja. Uspelo nam je! Na Obali smo raziskovali lepote Pirana in se sprehodili do Portoroža.

 

Poljski dijaki so stanovali pri vrstnikih z Lovrenca na Pohorju, kjer jih je prijazno sprejel župan, spoznali so čebelarsko dejavnost v kraju in sušilnico sadja.

[button link=”http://gsks.splet.arnes.si/prijatelji-iz-poljske-v-lovrencu-na-pohorju/” icon=”star”]Lovrenc na Pohorju[/button]

Projekt ponuja dijakom možnost pridobivanja veščin in znanj, ki se v času pouka izgubijo v množici nepotrebnega faktografskega znanja. Njegova dodana vrednost pa je poleg mednarodne dimenzije tudi povezanost in sodelovanje dijakov dveh šol iz Slovenije, zato projekt sega čez planke tako ali drugače.

 

(Visited 552 times, 1 visits today)